Källskyddet prövas i journalisträttegång

På måndagen hölls förhandlingarna i Stockholms tingsrätt där kammaråklagare Malin Palmgren vid Riksenheten mot korruption försvarade sitt beslut.

– Vi gör allt vi kan för att respektera källskyddet, men det finns ett motstående intresse här och det är det att det ska vara möjligt också att bedriva en grundlig och fullständig utredning av en allvarlig brottsmisstanke och det gäller även när det är en journalist som är misstänkt, säger hon.

Inga garantier
Kammaråklagare Malin Palmgren ger inte några garantier för att de personer som lämnat uppgifter som finns lagrade i juristen och TV4-journalisten Trond Sefastssons dator, får fortsätta att vara anonyma.

Vad som händer om domstolen ger åklagaren klartecken att gå igenom innehållet är oklart. Åklagaren har erbjudit Trond Sefastsson och hans advokat Gunnar Falk att sitta med vid genomgången, men det är inte aktuellt, säger Gunnar Falk.

– Han anser sig inte ha rätt att sitta och peka på skärmen och tala om att ”det där får ni titta på” och ”det där får ni inte titta på”, och det saknar dessutom betydelse eftersom åklagren har ju givit uttryck för att hon själv tar sig rätten att bedöma om man ska acceptera en invändning om att det där får ni inte titta på eller inte, säger han.

Innehållet ägs av TV4
Datorn beslagtogs vid en husrannsakan hos Sefastsson i förra veckan. Bakom beslutet låg misstankar om olaga hot, bedrägeri och mutbrott.

Vid dagens förhandling hävdade TV4 att den största delen av innehållet i datorn är sådant som ägs av TV4 och tv-kanalens advokat Bengt Söderström, menar att beslaget omedelbart borde hävas.

– Vad den datorn framförallt innehåller är källskyddat journalistiskt material som tillhör TV4. Det är personer som har vänt sig till TV4 med tips som förväntar sig att kunna förbli anonyma och så vidare. Det är pågående research-arbeten som inte ska tas i beslag av polisen, säger han.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista