S kräver kraftiga utsläppsminskningar

Socialdemokraterna vill gå längre än regeringen när det gäller utsläppsminskningarna, och partiet vill nu utreda om det är möjligt med 35-40 procent minskningar fram till år 2020.

Tomas Östros är partiets talesperson i klimat och energifrågor.

Tyskland minskar med 40 procent

– Nu har Tyskland beslutat sig för att minska med 40 procent jämfört med 1990 års nivå. I Kalifornien diskuterar man minskningar med över 30 procent. Sverige bör revidera sitt mål och ta sig an en tydligare uppgift att minska upp mot 35-40 procent.

Regeringen har ett uttalat mål om att Sverige skall minska koldioxidutsläppen med mellan 20 och 30 procent fram till 2020. Socialdemokraterna som på måndagen presenterade sin energi och klimatmotion, överväger alltså om man kan gå längre än så.

Forskning
Och för att nå dit vill partiet bland annat satsa två miljarder kronor på forskning och investeringar under närmats tre åren för att bryta oljeberoendet till 2020.

Partiet vill sätta press på elmarknaden och bensinbolagen med särskilda certifikat. Till exempel att en viss andel av bensinbolagens försäljning skall vara förnybara bränslen.

– Klarar man inte det blir man tvungen att köpa certifikat från dem som klarar att nå upp till målen och då skapar man ekonomiska drivkrafter att satsa på förnybara bränslen till bilar och lastbilar.

Skattestimulans
För dem som vill göra om sin gamla bil till en miljöbil vill socialdemokraterna ge en skattestimulans utöver den miljöbilspremien som regeringen infört. Partiet avslöjar inte om man vill höja skatten på bensinen, det återkommer man till i sin budgetmotion.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är inte imponerad av socialdemokraternas klimat och energisatsningar.

– Socialdemokraterna liksom borgarna pratar nu om att det krävs stora utsläppsminskningar, men de har inga åtgärder som verkligen skulle innebära stora utsläppsminskningar. Den typen av allvar och insikt har man inte kommit fram till riktigt ännu, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista