Brown gav många löften i sitt första tal

I Bournemouth vid den brittiska sydkusten, håller regeringspartiet Labour konferens. För första gången är det Gordon Brown som får det mesta av uppmärksamheten, nu som partiledare och premiärminister.

Han tog över efter Tony Blair i juni och på måndagseftermiddagen höll han sitt första tal till partimedlemmarna.

En ära
Det var en till synes bestämd och säker Gordon Brown som höll tal inför tusentals partimedlemmar i den stora, rödbelysta konferenssalen i Bournemouth. Kanske var han aningen stärkt av dagens opinionsmätning som på nytt ger Labour ett rejält övertag gentemot det konservativa partiet Tories.

– Det är en ära att hålla det här talet, sa han och fick kraftiga applåder.

Skämtade
56-årige Brown har utmålats som en ganska allvarlig och tillknäppt person men han inledde med ett skämt.

– När någon frågar ”skulle du rekommendera det här jobbet till någon?” så säger jag inte än.

Men så har han också bara varit premiärminister och partiledare i tre månader.

Många löften
Gordon Brown hann med många ämnen i sitt tal, och löften. Ett bättre nationellt sjukvårdssystem, fler miljösatsningar, han talade om en fortsatt stark ekonomi och en god arbetsmarknad, att bekämpa kriminaliteten och att ge alla en chans till god utbildning.

– Jag vill ha ett Storbritannien där alla familjer som arbetar hårt kan bygga ett bättre liv för sig själva och sina barn, sa Gordon Brown och mötte applåder.

Maria Eksedler, Bournmouth
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista