Rykteskarusellen om OMX i full gång

Aktiekursen för Stockholmsbörsen OMX har fortsatt upp även på måndagen samtidigt som rykteskarusellen är i full gång. Många väntar nu på ett bud från oljestaten Qatar.

Efter Qatars inhopp i cirkusen kring OMX har OMX-aktien fortsatt mot nya höjder. I torsdags och fredags gick aktien upp med över 12 procent och sett på ett år så har aktien gått upp med 103 procent. På måndagseftermiddagen har aktien handlats till 278 kronor som mest.

Officiellt har aktieägarna att ta ställning till de 230 kronor som budgivaren Dubai/Nasdaqbörsen erbjuder, men att kursen nu ligger väsentligt högre visar att det finns en och annan spekulant som räknar med ett högre bud.

Ingen avsiktsförklaring
Det statliga investmentbolaget Qatar Holding köpte i förra veckan knappt tio procent av OMX. Någon avsiktsförklaring har inte kommit från Qatar utan nu handlar det mer om rykten och anonyma källor.

En källa som flitigt citeras på måndagen hävdar att Nasdaq och Dubaibörsen inte är beredda att gå in i en budstrid och därmed höja sitt bud ytterligare.

Samtidigt hävdar en annan källa, som citeras av Bloombergs News, att både Qatar och Dubaibörsen kan tänka sig att erbjuda OMX:s stora aktieägare Investor och Nordea upp till 300 kronor per aktie.

Kontakt med Investor
Wall Street Journal uppger att Qatar i fredags hade kontakt med Investor och andra institutionella investerare för att diskutera ytterligare aktieköp.

Vad som är sant bakom alla olika rykten återstår att se. Frågan är vilka intressen det är som ligger bakom de rykten som just nu läcker ut till medierna.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista