Frankrike står inför ett stålbad

I Frankrike tar premiärminister Francois Fillon till starka ord för att beskriva den franska ekonomins problem. Jag är chef för ett land som håller på att rasa samman, säger han bland annat.

– Jag leder ett land som står på konkursens rand, som sedan femton år lider av ett kroniskt underskott och som inte röstat igenom en balanserad statsbudget på 25 år, säger Francois Fillon.

Premiärministern sa att vilken affärsman som helst, förälder eller bonde, förstår att det är omöjligt att bara fortsätta att låna till löpande kostnader.

”Konkurs”
– Ordet konkurs innebär också ett system som rasar, och där är vi nu.
Den franska statens skuld är ungefär 11 000 miljarder kronor, eller 64,2 procent av BNP. Det är mer än vad eurosamarbetet tillåter.

Europeiska centralbankschefen, fransmannen Trichet, upprepade på söndagen att Frankrike måste rensa upp i sina statsfinanser. Han är trött på president Sarkozys gnäll sedan ett halvår tillbaka om att eurokursen och räntan är för hög.

Kristänkande
Oppositionen menar att uttalandena görs för att ingjuta ett kristänkande hos fransmännen.

– Vi ska förberedas på notan, säger socialistpartiets talesman Stéphane Le Foll.

Frankrike står inför ett stålbad. Dagligen presenteras reformer som ruckar på vardagsvillkoren.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista