Utmanar Posten.

Posten får konkurrens om privatpaket

Konkurrensen på marknaden för paket ökar när nu det internationella fraktföretaget DHL öppnar 1 000 in- och utlämningsställen i landet för privatpersoner.

Marro Gorbandi i Kista i nordvästra Stockholm skickar ofta paket med Posten till släktingar i Afghanistan. Enligt henne kommer de alltid fram men kostnaden är stor.

– Jag har alltid fått de paket som jag skulle ha och paketen har också alltid kommit fram när jag har skickat dem. Men priserna är väldigt höga, säger hon.

Företagspaket
Det internationella fraktföretaget DHL fraktar huvudsakligen paket åt företag, i dag över 14 miljoner paket om året i Sverige. För Posten ligger siffran på 62 miljoner paket.

Men nu vill DHL alltså även åt privatkunder. Enligt DHL:s marknads- och försäljningschef Ulf Gejhammar finns det idag, med en växande handel på internet, ett behov som inte enbart Posten täcker.

Idag finns det många utlandsfödda svenskar som vill skicka paket till svårnådda delar av världen. I början av nästa år öppnas även det internationella transportnätet för privatpersoner.

Posten kan se över priserna
Henrik Höjsgaard, vd på Posten Logistik, är på grund av konkurrensen inte främmande för prissänkningar.

– Prisdiskussionen är alltid intressant och den hänger ju tätt ihop med de erbjudanden man har. Jag tror att vi kommer att lägga ner mycket tid på att se till att vi har precis de produkter som kunden har behov av vid den tidpunkt som ett paket ska skickas. Och vi ska naturligtvis se till att priset på det är rätt, säger han.

Marro Gorbandi tror också att priserna kan gå ner nu när Posten får konkurrens och kan mycket väl tänka sig att prova den nya leverantören. Det viktigaste är priset och säkerheten tycker hon.

– När man skickar ett paket måste man vara säker på att det kommer fram, snnars är det ju ingen idé att skicka någonting. Om det sedan är billigt också är det superbra, säger hon.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista