Migrationsverket står fast vid beslut om avvisning

Möjligheten för egyptiern Mohammed Alzery, som avvisades under brutala omständigheter tillsammans med en landsman från Bromma flygplats 2001, att få uppehållstillstånd i Sverige har minskat ytterligare.

I ett yttrande till regeringen föreslår nämligen Migrationsöverdomstolen att Migrationsverkets beslut tidigare om att inte ge Alzery uppehållstillstånd ska gälla.

FN-kritik
Det är snart sex år sedan som de två egyptierna Mohammed Alzery och Ahmed Agiza, då misstänkta för att vara terrorister, avvisades från Sverige med hjälp av amerikanska agenter. En avvisning som föranledde bland annat flera FN-organ att kritisera Sverige eftersom de båda männen ansågs riskera tortyr i Egypten.

Alzery fängslades under en kort tid i Egypten utan att först ha åtalats och har sedan dess levt där under övervakning.

Överklagade
Han har begärt att få komma till Sverige och tidigare i år hävde regeringen hans avvisningsbeslut och Alzery ansökte om nytt uppehållstillstånd. Migrationsverket avslog den ansökan och beslutet överklagades

Men eftersom ärendet anses beröra rikets säkerhet är det regeringen som ska fatta det slutgiltiga beslutet och har begärt ett yttrande från Migrationsöverdomstolen. I det yttrandet föreslår alltså Migrationsöverdomstolen att regeringen fastställer det tidigare beslutet om att inte ge uppehållstillstånd. Skälet till det ställningstagandet är hemligt.

Beslut
Regeringen som inte måste gå på Migrationsöverdomstolens linje kommer att fatta beslut om Mohammed Alzery får uppehållstillstånd eller inte inom ett par veckor.

Migrationsöverdomstolen anser heller inte att Alzery kan ges flyktingstatus eftersom han befinner sig i det land där han är medborgare.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista