"Regeringens klimatsatsning är en bluff"

Regeringens satsning på klimatet, den så kallade klimatmiljarden, är en bluff. I själva verket drar regeringen ner satsningen på klimatskyddande åtgärder. Det säger miljöpartiet som granskat regeringens budget och kommit fram till att istället för satsning på en miljard är det en minskning på drygt två miljarder.

Det säger Mikaela Valtersson som är ekonomisk talesperson för miljöpartiet.

– Vi har tittat på varje anslag, varje förändring de gör och då visar det sig väldigt tydligt att det här är falsk marknadsföring som de har haft. Att säga att man har en miljard till klimatet när det i verkligheten är så att de spar ner på klimatområdet.

Minskning
Regeringens klimatmiljard på tre år för att skydda klimatet är alltså i själva verket en minskning av planerade skyddsåtgärder för klimatet enligt miljöpartiets granskning av budgeten.

Regeringen tar bort drygt två miljarder som till exempel anslaget till energieffektivisering av offentliga samlingslokaler och satsningen på isolerade fönster.

Avvisar kritiken
Statssekreterare Ola Alterå (c) på näringsdepartementet avvisar kritiken. Men han bekräftar att det redovisas lägre satsningar än tidigare. Det som försvinner är sådant den socialdemokratiska regeringen hade beslutat om och som var tidsbegränsat säger han.

Men den borgerliga regeringen vill satsa mer och kommer enligt Ola Alterå att diskutera med oppositionen i klimatberedningen om vad som kan göras.

– Vi har bjudit in oppositionen till klimatberedningen för att diskutera den långsiktiga politiken. Jag utgår från att det kommer att leda till nya satsningar. Men från alliansregeringens sida har vi inte velat föregripa den diskussionen genom att redan nu tala om vad som ska komma ut ur kommissionen.

Vill förändra
Den förra regeringens klimatsatsningar var inte bra, till exempel, säger Ola Alterå, har omställningen från oljeuppvärmning bara orsakat irritation. Regeringen vill därför komma tillbaka med förändringar av klimatsatsningarna.

Men Mikaela Valtersson i miljöpartiet tycker det är fel av regeringen att framställa klimatmiljarden som en satsning, när det i själva verket i budgeten är mindre pengar än tidigare som satsas.

Skadat förtroende
Hon menar att det skadar förtroendet för regeringen i samband med de internationella klimatdiskussionerna som statsminister Fredrik Reinfeldt nu för.

– Reinfeldt åker till New York på klimattoppmöte, och det här är inget att vara stolt över att ha med sig i bagaget. Att tala om att man hemma sparat 2,3 miljarder på klimatområdet. Det sänker deras trovärdighet väldigt mycket och visar på att man inte alls har förstått hur allvarligt det faktiskt är.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista