Per Schlingmann

Moderaterna säger ja till storregioner

Sveriges Kommuner och Landsting vill bilda storregioner som tar över ansvaret för sjukvård och regional utveckling. Det visar remissvaren till den statliga Ansvarskommittén. Moderaternas ledning, som tidigare sagt nej till driva fram storregioner, tänker inte stoppa de som själva vill bilda regioner.

– Nej, vi gör ingenting principiellt mot regioner, utan är det så att man lokalt och regionalt känner att det här leder till utveckling och fler jobb så tycker vi att det är en väg man måste kunna få gå, säger partisekreterare Per Schlingmann.

Tveksamma
Moderaternas partiledning är i grunden tveksam till att bilda nya regioner som tar över ansvaret för sjukvården från landstingen och ansvaret för regional utveckling och infrastruktur från länsstyrelserna.

Men Ansvarskommittén förslog just det och remissvaren som hittills kommit in visar att nästan alla regionförbund som representerar kommunerna och nästan alla landsting vill ha storregioner. Flera av de här organisationerna leds i dag av moderater.

Viss positivitet
De övriga partierna i regeringen är mer positiva till storregioner än moderatledningen, men nu kan alltså det största borgerliga partiet ändå tänka sig att släppa fram regioner.

Centerns partisekreterare Anders Flanking tycker att det är bra med de positiva remissvaren.

– Det är bra, utifrån att det kommer underifrån. Vill man ha den typen av lösningar ute i regionerna på lokal nivå så är det helt i linje med vad vi tycker. Vi vill få en reform som faktiskt innebär att man lägger ut makten på folkvalda representanter i regionerna.

Områdesfördelning
Några områden tycks lite mer tveksamma än de andra till storregioner, främst Halland men i viss mån också Jönköpings län. I Stockholm är landstinget positivt till storregioner, liksom nästan alla kommuner.

Mycket talar alltså för att Sverige så småningom får storregioner. Men ett frågetecken är hur de kommer att se ut.

Kräver anpassning
Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland vill exempelvis slå ihop sina län med Jämtland, medan Jämtland funderar på om området är för stort. Kronoberg kan tänka sig bilda enhet med ett större Skåne, eller alternativt med hela eller delar av de andra grannlänen.

I princip alla är överens om att de statliga myndigheterna måste anpassa sin organisation till de nya regionerna. Statliga myndigheter som nu vill ändra sin regionala struktur måste stoppas, enligt remissinstanserna.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista