Snabbare för irakier få uppehållstillstånd

Irakier med uppenbara asylskäl ska få uppehållstillstånd inom två veckor, i stället för att som idag vänta i cirka ett halvår. Migrationsverket bildar nu en särskild grupp som ska snabbehandla asylansökningar från Irak.

Per Loman leder verkets nya Irak-grupp.

– Vi vet att vi har en väldigt hög andel bifall av uppehållstillstånd för den irakiska gruppen. Den ligger på kanske 75 procent och då finns det väl anledning att försöka jobba ännu snabbare med dem. Vinsten för både den enskilde och för samhället blir avsevärd om kan få ett beslut på fjorton dagar istället för tvåhundra dagar.

Extra handläggare
Den nya ”Irak-gruppen” består av ett 20-tal extra handläggare som börjar arbeta i november. Migrationsverket har sökt finansiering hos EU-kommissionen, men tänker sätta igång även utan EU-pengar.

De extra handläggarna kommer att välja ut de fall där det är klart att personen kommer att få asyl. Då ska tre villkor vara uppfyllda.

– Man ska ha individuella skäl, man ska riskera förföljelse samt att man i tillräcklig grad kan styrka sin identitet.

Två veckor
De som uppfyller kriterierna från början ska få asyl inom fjorton dagar. För de andra skickas ansökan vidare till de vanliga handläggarna på Migrationsverket som i det läget kommer att få mindre att göra.

– Syftet är att resten av vår prövningsorganisation inte ska belastas med de här ärendena.

Den nya metoden har inte prövats tidigare och är tänkt att tjäna som modell för framtida massflykter till Europa.

Vissa risker
Men Per Loman ser också vissa risker. Flyktingströmmen från Irak kan avta och då är pengarna bortkastade. Fast inget tyder på det i nuläget. 

Irak har den snabbast växande flyktingkrisen i världen, till Sverige kommer 1 500 irakier varje månad. Drygt 10 000 väntar just nu på asylbesked, det är tänkt att hälften av dem ska behandlas av den nya Irak-gruppen.

Falska dokument
En annan risk som Per Loman ser är att systemet kan locka till att fler köper falska dokument.

– Alla lämnar inte korrekta uppgifter, tyvärr. Det kan vara en risk.

Att man ljuger sig fram till ett snabbare beslut?

– Ja så kan man uttrycka det. Det är klart att det finns risker, men vinsterna överväger som vi ser det.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista