Strejkande medlemmar i United Auto Workers i Michigan.

73 000 GM-anställda gick ut i strejk

Anställda vid USA:s största biltillverkare General Motors strejkar sedan måndagskvällen, efter att förhandlingarna om ett nytt löneavtal brutit samman.

Sammanlagt 73 000 anställda strömmade ut ur bilfabrikerna runtom i USA, från Michigan till Missouri till Kalifornien. Nu har fabriker i trettio delstater stängt och strejken har redan fått verkningar utanför USA:s gränser. Anställda vid en fabrik i Kanada har lagt ner arbetet och underleverantörer i Mexico påverkas.

Förhandlingarna har stupat på framför allt två punkter. Det första gäller sjukvårdskostnader då General Motors vill bli av med de tunga utgifterna för sjukvård till pensionerade bilarbetare, och vill istället betala en engångssumma till en facklig fond som ska ta ansvar för pensionärerna.

Sammanlagt 340 000 tidigare bilarbetare är beroende av sjukförsäkringarna.

Facket är kritiskt
Arbetsgivarens insats är dock för liten, tycker facket.

– Nu kan vi inte acceptera fler försämringar, sa Ron Gettelfinger, fackordförande för United Auto Workers.

Den andra knäckfrågan handlar om att trygga jobben. Facket vill ha löften om att GM behåller jobben i USA och inte flyttar tillverkning utomlands.

Bilarbetaren Doug Arthur i Michigan sa till tv-kanalen MSNBC att strejken ytterst handlar om att behålla arbetet.

Miljardförluster
Med de senaste årens enorma förluster på den amerikanska bilmarknaden så vill inte arbetsgivarna ge några garantier. De senaste två åren har General Motors, som bland annat äger Saab, gjort förluster på 13 miljarder dollar.

Varje dag rullar drygt 12 000 nya bilar ut ur GM:s fabriker och strejken kommer att leda till att all produktion stoppas. Det kan dröja ett par-tre veckor innan det får någonn effekt hos bilhandlarna, säger bilanalytiker, eftersom nybilförsäljningen i USA just nu går trögt på grund av den skakiga ekonomin.

Strejken hos biltillverkaren är den första på nio år och den största sedan 1970. Just nu gäller strejken General Motors, men den kan utvidgas också till de andra biljättarna Ford och Chrysler. Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare pågår fortfarande.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista