Reinfeldt beskrev FN-möte som en succé

Under tisdagsnatten avslutades FN-mötet om klimatet i New York där ett 80-tal stats- och regeringschefer framförallt diskuterade satsningar inför nästa stora globala klimatmöte på Bali i december.

Men det blev inget direkt närmande mellan EU och USA inför de svåra förhandlingarna om ett nytt internationellt miljöavtal som ska ersätta Kyotoavtalet och som ska vara klart under det svenska ordförandeskapet i EU 2009.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, använde ändå ordet succé för att beskriva mötet i New York.

– Det kan se ut i det korta som att det bara hålls tal, men det är så oerhört mycket viktigare hur det binder politisk energi och binder ett sorts momentum som dessutom talar för att FN kommer att ha ledarskapet och processen rullar.

– Succén är den enormt höga närvaron. Det kunde man inte vara säker på från Ban Ki-Moons sida när han bjöd in till detta möte. Frågan är såpass viktig och klimatförändringarna är redan så påtagliga för så många att 80 stats- och regeringschefer åker hit eftersom de vill markera en närvaro i frågan och en beredvillighet att göra mer.

Blir det här huvudfrågan när Sverige håller ordförandeskapet 2009?

– Jag är helt inställd på att klimatfrågan blir huvudfråga och ambitionen är att det möte som hålls i Köpenhamn i december ska kunna ha ett avtal i hamn, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista