Priset på massaved ökar i icke stormdrabbade områden.

Ökad konkurrens om skogens råvaror

Konkurrensen hårdnar om skogens råvaror. Massaved som annars gått till industrin har på sina håll blivit attraktivt också som bränsle i fjärrvärmepannor.

Skogsägaren Karl Gustav Wennerberg i Sorunda avverkar skog, och efterfrågan gör att det mesta går att sälja.

– Här har vi en rötstock, förut vrakades den helt men idag betalar energiverken 190 kronor i kubiken. Det har fått ett värde tack vare bränsleveden.

Det luktar kåda när den röda skogsskördaren kapar av ännu en tall på bröderna Wennerbergs skogsskift. Ungefär 1 500 kubikmeter virke avverkar de den här gången, både timmer och massaved.

Efterfrågan från energiverken
Priserna på massaved ökar i de delar av Sverige som inte drabbades av de svåra stormarna. Efterfrågan kommer inte bara från massaindustrin, satsningar på biobränsle från skogen gör att massaved blir ett alternativ också för energiverken, om inte skogsrester som stubbar och grenar blir flis i tillräcklig takt.

Nya fjärrvärmeverk för flis planeras och byggs bland annat i Södertälje och Stockholm, och just i Sörmland fick massaindustrin nyligen höja priserna, eftersom skogsägare sålde massaved till bränsle istället.

Vd för branschorganisationen, Skogsindustrierna, Marie Arwidson säger att det än så länge finns råvara åt alla.

– Det här är en situation som kan vara lokal och det är marknadskrafterna men det här är något vi kan komma att få se på fler ställen därför desto viktigare att vi värnar om att den långsiktiga tillväxten ska bli högre, säger hon.

Orolig för tullar
I skogen ute i Sorunda vältrar sig skotaren fram mellan klippblock och grenar och ris, och fraktar ut stockar till körvägen. Karl Gustav Wennerberg har läst i tidningen Land om hur massavedspriserna ökat på andra sidan Östersjön.

Svensk skogsindustri har tidigare köpt virke i Ryssland men oroar sig nu för höjda ryska exporttullar, och det gynnar de svenska skogsägarna, tror Karl Gustav Wennerberg.

– Priserna är på väg upp för virket börjar bli intressant och det är mycket dyrt ute i Europa. Nu kan inte massindustrin hota med att importera virket, säger han.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista