Ingen större satsning på Stockholms hamn, enligt utredningen.

Mindre hamnar prioriteras i utredning

Stockholms hamn kommer inte att bli en av regeringens prioriterade hamnar i framtiden, däremot kommer mindre hamnar, som till exempel Sundsvall, att vara prioriterade. Detta har enligt vad Ekot erfar regeringens hamnstrategiutredning kommit fram till.

Enligt Ekots källor kommer tio hamnar från Luleå i norr till Trelleborg i söder att i framtiden vara prioriterade av staten när det gäller satsningar på vägar, järnvägar, kombiterminaler och annan infrastruktur.

Det här förväntas regeringens utredare Bengt Owe Birgersson avslöja på onsdagen

Tio hamnar prioriteras
De tio prioriterade hamnarna är: Luleå, Sundsvall, Gävle, Kapellskär, Norrköping, Göteborg, Karlshamn, Helsingborg, Malmö och Trelleborg.

Förutom de tio prioriterade så kommer ytterligare tre hamnar, Karlskrona, Varberg och Uddevalla även i framtiden få någon form av statligt stöd.

Flera av de större hamnarna både om man räknar antalet passagerare och om man räknar godsmängd saknas på utredarnas prioriteringslista.

Brofjorden inte med på listan
Oljehamnen Brofjorden i Lysekil som är Sveriges näst största om man räknar godsmängd kvalificerar sig inte, kanske i och för sig inte helt överraskande eftersom hamnen ägs av oljebolaget Preem.

Men inte heller Stockholms hamn, som är näst störst vad gäller antal passagerare och åttonde störst vad gäller godsmängd, kommer med på listan. Andra större hamnar som inte heller kvalificerar sig är bland annat Stenungsund, Oxelösund och Ystad.

Däremot så kommer alltså Sundsvalls hamn som bara är Sveriges nittonde största om man ser till godsmängden bli en av de prioriterade hamnarna i framtiden.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista