Microsoft vill köpa in sig i Facebook

Mjukvarujätten Microsoft vill köpa in sig i den snabbt växande webbsajten Facebook, det uppger den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal. Bakgrunden är den allt hårdare kampen om annonsmiljarderna på nätet.

Motsvarande mellan två miljarder och tre miljarder kronor ska Microsoft vara berett att betala för att få äga ungefär fem procent av den populära så kallade community-sajten Facebook, det skriver Wall Street Journal som hänvisar till källor med insyn i diskussionerna.

Från Microsofts sida sägs intresset handla om makten över internet och de snabbt växande intäkterna från annonseringen där.

Google främste konkurrent
Sökmotorn och konkurrenten Google har under flera år flitigt köpt upp populära tjänster på internet, och enligt uppgifter till Wall Street Journal ska Microsofts stora intresse i Facebook handla om att försöka ta tillbaka förlorad mark.

Den som kontrollerar populära tjänster och sajter har lättare att ta del av de miljarder dollar som nu i allt snabbare takt strömmar in på nätet från annonsörer.

Men striden om Facebook lär inte vara avgjord. Också Google har tidigare visat intresse för bolaget och grundaren och storägaren Mark Zuckerberg har nobbat tidigare miljardanbud och talat om att på sikt kanske istället börsnotera Facebook.

40 miljoner använder Facebook
Facebook är ett fenomen på internet som vuxit oerhört snabbt de senaste månaderna. Idag beräknas tjänsten användas ungefär 40 miljoner människor världen över.

Facebook kan liknas vid en nätdagbok, där gamla och nya vänner och kollegor kan få tillgång till varandras sidor, och där lägga ut privata foton, kommentarer och länkar.

Enligt Facebook själva tillkommer ungefär 200 000 medlemmar varje dag.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista