Terrormisstänkt svensk redan utlämnad

Den svensk som i nästan två år har suttit häktad i Tjeckien misstänkt för terroristbrott har utlämnats till USA. Idag kom beskedet att Tjeckiens justitieminister har beslutat att utlämningen kunde ske. När svenska UD nåddes av den informationen var svensken redan på väg till USA.

– Vi nåddes av det idag, imorse och det var först när verkställigheten var klar det vill säga att beslutet hade trätt i kraft och han hade lämnat landet. Han hade lämnat Tjeckien med andra ord, säger Petra Hansson på UD:s presstjänst.

Tjeckiens justitieminister tog beslutet att utlämna svensken till USA redan för en vecka sen. Men det var alltså först idag, när mannen redan hade satts på planet till USA som ministerns beslut blev känt för mannens familj, svenska myndigheter och hans advokat.

– Det här är inte normalt, säger mannens advokat Umar Switat till Ekot.

Två domstolar ville utlämna
Tidigare i år har två domstolar i Tjeckien kommit fram till att det inte finns några juridiska hinder för att utlämna svensken till USA. Men till skillnad från domstolarna skulle justitieministern inte bara ta juridiska hänsyn utan också se till humanitära skäl och mänskliga rättigheter.

Den 41-årige svensken har suttit häktad i Tjeckien sen i december 2005. Det var då han greps på flygplatsen i Prag under en mellanlandning på väg från Stockholm till Beirut. Han var internationellt efterlyst av USA, misstänkt för terroristbrott.

Viktiga kontakter
Svensken anklagas bland annat för att ha haft kontakter med högt uppsatta medlemmar i terrornätverket al-Qaida och för att för åtta år sen ha varit med och organiserat ett träningsläger för terrorister i delstaten Oregon.

Och enligt Petra Hansson på svenska UD har USA uppgivit att svensken nu kommer att ställas inför rätta.

Rättegång i USA
– Enligt de garantier som den tjeckiska sidan ska ha fått av den amerikanska sidan så ska han alltså få en försvarsadvokat, det ska bli en rättegång i en civil domstol, alltså behandlas som ett vanligt brottsligt ärende.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista