Ingen ändring av skuldbedömningen

Sverige fortsätter att gå bra. Det för med sig att Riksgälden står fast vid sin uppfattning om hur statsskulden bör förvaltas. Det betyder att man föreslår att valutaskulden ska utgöra 15 procent av statsskulden.

– Regeringen har bedömningar som vi i huvudsak delar. De närmaste åren kommer vi att ha rejäla överskott i de offentliga finanserna och i statens finanser. Man går ner från en statsskuld som var varit uppemot 1 400 miljarder via ungefär 1100 koronor nu, ner till 700-750 miljarder kronor fram till 2010, säger Riksgäldsdirektör Bo Lundgren.

Det är regeringen som fattar beslut om statsskuldens förvaltning efter att Riksgälden har lämnat sitt förslag.

Skulden minskar
Riksgälden menar att det stora budgetöverskottet gör att skulden kommer att minska drastiskt under de kommande åren.

Myndigheten vill även fortsättningsvis att amorteringstakten för valutaskulden ska ligga på 40 miljarder kronor per år för att hamna på de föreslagna 15 procenten av den totala statsskulden.

– Vi befinner oss fortfarande i en situation med en valutaskuld, som till sin andel är lite större än de 15 procent, som vi ska ha långsiktigt. tanken är att det av den statskuld vi har, ska 15 procent vara i annan valuta. Med den 40 miljarderna kommer vi ner till 15 procent under nästa år, säger Lundgren.

Riksgälden räknar med en minskad utgivning av vissa statspapper, eftersom behovet kommer att minska.

Inte inteckna framtiden
Bo Lundgren påpekar dock att ekonomiska prognoser inte är någonting annat än just prognoser.

Ingen vet vad som döljer sig i framtiden. En dramatisk global konjunkturnedgång kan tvinga de bästa analytikerna att revidera sina siffror.

– Det är klart att det kan inträffa en kris om det inträffar något dramatiskt i världsekonomin, som gör att det inte blir så. Därför kan man aldrig inteckna framtiden och det är bra att regeringen är försiktig, Bo Lundgren, direktör på Riksgälden.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista