Bygget genom Hallandsåsen.

Slipper betala för utsläpp på Hallandsåsen

Det franska kemiföretaget Rhodia behöver inte betala skadestånd till den svenska staten för kostnaderna efter utsläppet med tätningsmedlet Rhoca Gil på Hallandsåsen för tio år sedan. Det fastslår tingsrätten i Helsingborg.

För tio år sedan, 1997, läckte åsen som ett såll. Räddningen för tunnelbygget trodde man skulle vara tätningsmedlet Rhoca-Gil, som snart blev ökänt.

Rhoca-Gil läckte ut i grundvattnet och dödade fisk, förlamade kor och flera av arbetarna vid tunnelbygget förgiftades.

Hanterades fel
Tillverkaren, franska Rhodia, har hela tiden hävdat att både Skanska och Banverket visste om att Rhoca-Gil var farligt, men att man hanterade tätningsmedlet slarvigt när åsen läckte.

Staten menade att Rhodia inte gett dem all information om medlet, utan fört dem bakom ljuset. Därför ville man att Rhodia skulle betala de 46 miljoner kronor i miljöskadestånd, som Banverket redan betalat ut till de drabbade.

Idag, tio år efter giftskandalen, får Rhodia rätt.

– Tingsrätten har inte ansett att det presenterats sådana bevis så att det går att bifalla statens talan, säger rådmannen Hugo Melander vid Helsingborgs tingsrätt.

Rhodia har inte vilselett staten?

– Nej, Rhodia har inte vilselett staten, säger Hugo Melander.

Rhodias advokat Claes Broman var nöjd med domen.

– Vi vet inte om staten kommer att överklaga, men som det nu ser ut, betyder det att det franska bolaget har fått en upprättelse. De har fått bära hundhuvudet för det som hände på Hallandsåsen, säger advokat Claes Broman.

Trodde man skulle vinna
Helsingborgs tingsrätt anser att statens bevisning helt enkelt inte räcker till, vilket förvånar Lars Sjöberg vid Kammarkollegiet, som fört statens talan.

– Det är en mycket stor besvikelse. Vi hade faktiskt trott att vi skulle vinna det här. Tingsrätten hamnar fel när det gäller vissa rättsfrågor och man har värderat bevisningen på ett väldigt konstigt sätt. Man lägger tyngdpunkten i sin bevisvärdering på småsaker i Rhodias bevisning, som man förstorar upp, medan man helt förbiser statens bevisning. Då hamnar man på det man hamnar på, säger Lars Sjöberg på Kammarkollegiet.  

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista