Myndigheter måste bli bättre i krislägen

Svenska myndigheter måste bli bättre på att samarbeta i krislägen. Det anser Krisberedskapsmyndigheten, som på tisdagen överlämnade en rapport till regeringen.

– Det är allvarligt i den bemärkelsen att om vi skulle drabbas av en svår kris i Sverige så finns det risk för att krishanteringen inte fungerar på det sätt som den skulle kunna göra om vi hade haft bättre verktyg och bättre rutiner.

– Till exempel ser vi i dag att det finns brister i förmågan att skaffa sig en gemensam lägesbild och i förmågan att fatta koordinerade beslut i kriser, säger Mona Matsson, sektionschef vid Krisberedskapsmyndigheten.

Bygger på händelser efter 2006
Årets rapport bygger på olika händelser som inträffat efter årsskiftet 2005/2006 där svenskar varit inblandade, bland annat vinterns stora elavbrott, översvämningarna i södra Sverige och förra sommarens evakuering av svenska medborgare under Libanonkriget.

Det här är bara några exempel på när höga krav ställts på att myndigheter, kommuner och även olika företag har varit tvungna att samarbeta under hård press.

Arbetet måste bli bättre
För att inte samarbetsproblem ska uppstå igen måste det här arbetet bli bättre, säger Mona Matsson.

– Vår förhoppning är att alla de som berörs av detta ska sätta igång, och också fortsätta det arbete som man har påbörjat, för att förbättra sin förmåga att hantera kriser. Det gäller ju både Krisberedskapsmyndigheten, regeringen, regeringskansliet och berörda myndigheter och organisationer, säger hon.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista