Uppskjutet presidentval i Libanon

Libanons parlament misslyckades på tisdagen med att välja en ny president. Oppositionen, ledd av Hizbollah, bojkottade omröstningen som nu skjuts upp till nästa månad.

I jättelika svarta bilar med tonade rutor fraktas parlamentariker från den antisyriska majoriteten med oförrättat ärende tillbaka till det lyxhotell där de bor av säkerhetsskäl sedan en av dem mördats i ett attentat i förra veckan.

Alldeles i närheten står den rivaliserande oppositionens tältläger. Sedan i december förra året har bland annat pro-syriska Hizbollah belägrat området med krav på regeringens avgång, men där vill ingen tala med journalister.

Inte beslutsmässigt parlament
Oppositionen bojkottade tisdagens omröstning och därmed var parlamentet inte beslutsmässigt.

Nu intensifieras istället förhandlingarna bakom kulisserna inför nästa omröstning om en månad.

För om parlamentet inte enas innan den sittande presidentens mandat går ut finns risk att Libanon splittras under två regeringar.

Risk för interimsregering
Presidenten har sagt att han inte kommer att lämna över sina befogenheter till den anti-syriska regeringen. Risken finns att han istället utser en interimsregering som liksom han själv sympatiserar med Syrien.

Ett scenario med två rivaliserande regeringar vore för många libaneser ett mörkt eko från inbördeskrigets sista år, då två regeringar stred mot varandra med bara blod och förstörelse som följd.

Caroline Salzinger, Beirut
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista