Kommunhus kan bli utan el i Haparanda

Bråket om elen i Tornedalen är på väg att trappas upp. Elbolaget Ekfors kraft har meddelat att alla kommunala fastigheter i norra Haparanda kan bli utan el från och med måndag.

– Det innebär vissa störningar. Vi arbetar med reserv- lösningar, säger kommunalrådet i Haparanda Sven-Erik Bucht.

Om strömmen stängs av drabbas en skola, två äldreboenden, vattenverket och flera pumpstationer.

Vägrar betala mer
Orsaken till Ekfors hot är att Haparanda kommun vägrat godta en höjning av de fasta nätavgifterna med 33 procent.

Elbolaget motiverar de höjda avgifterna med att de bland annat ska täcka de merkostnader som bolaget haft för sina olika rättstvister om elförsörjningen.

– De ska betala tvångsförvaltningskostnader, kostnader för tvångsinlösen och rättegångskostnader. Det är olika rättsövergrepp, som Energimyndigheten har utsatt oss för, säger Ekfors krafts vd Mikael Styrman.

Men det drabbar inte bara kommunledningen?

– Vad ska jag tänka om det. Jag har inte byggt upp den här samhällsordningen. Om inte man betalar får man inga varor, säger han.

Kommunen stöder sig på en dom i Fastighetsdomstolen i juni, då domstolen bedömde att det var fel att höja avgifterna så mycket utan bedömning från Energimyndigheten.

Släckte gatlamporna
Bråket om elen har pågått ett tag.

Förra hösten släckte Ekfors kraft gatubelysningen för 5 000 personer i Övertorneå och Haparanda. I somras beslutade Fastighetsdomstolen om tvångsinlösen av Ekfors.

Bolaget har överklagat och det kan ta lång tid innan en dom vinner laga kraft. Under tiden fortsätter bråket.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista