Fattiga länder ska få bättre handel

Världens fattigaste länder behöver stöd om de ska kunna ta sig in på världsmarknaden och få fart på sin handel. Det anser den svenska regeringen som på tisdagen anordnar en internationell givarkonferens i Stockholm för att samla in pengar till bättre handelsmöjligheter för världens fattiga länder.

– Det är väldigt viktigt att vi kan hjälpa och bidra för de minst utvecklade länderna med mera teknisk kompetens för att kunna bli mer självständiga i sin handel, eftersom det är det som ger egen tillväxt, säger handelsminister Ewa Björling.

400 miljoner
400 miljoner dollar de närmaste fem åren hoppas svenska utrikesdepartementet att tisdagens konferens ska ge. Runt 50 länder och drygt 15 olika internationella organisationer är på plats i Stockholm.

Enligt Världshandelsorganisationen, WTO, har de 50 fattigaste länderna i världen knappt vunnit något alls under de senaste årens goda ekonomiska tider. På tio år har deras andel av världshandeln ökat från försumbara 0,5 procent, till lika försumbara 0,6.

Pengar har fattats
Under just de tio åren har den internationella sammanslutning som träffas i Stockholm redan funnits, men pengar har fattats för att hjälpen ska bli konkret och verklig, därav dagens konferens.

För Timothy Thahane, finansministern i Lesotho, ett av världens fattigaste länder, skulle handelshjälp kunna innebära högst konkreta steg för att bekämpa fattigdomen i landet.

Konkret hjälp
Ökad export ger fler jobb, och de 50 000 kvinnor som arbetar i Lesothos lilla textilindustri skulle kunna bli fler och varje kvinna där försörjer i sin tur fyra eller fem andra familjemedlemmar på sitt jobb.

Hjälpen som givarpengarna ska omsättas i kan röra sig om allt från bättre vägar för att transportera varor på, till tekniskt hjälp för att förstå invecklade tullregler. En hjälp från de rika i världen som finansminister Thahane föredrar framför gåvor.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista