Oroligt i finländska skogsindustrin

Det är oro i den finländska skogsindustrin. Nya ryska tullar på virke som exporteras från Ryssland höjer priserna och sänker tillgången på råvaran. Nu letar finländarna efter timmer och massaved i Sverige.

Sverige har för tillfället de lägsta virkespriserna bland länderna runt Östersjön. Det gör att den finländska skogsindustrin som traditionellt har importerat mycket av skogsråvaran från öst, främst Ryssland, nu vänder sig västerut, mot Sverige istället.

Höjd exporttull
Inte minst eftersom Ryssland med början i år kraftigt höjer sina exporttullar på virke. Ungefär 25 procent av det virke som förbrukas i Finland kommer i vanliga fall från Ryssland, men med de nya tullarna kommer den bilden sannolikt att förändras.

Den virkesbrist som blir följden av det gör att kostnaderna för råvaran stiger så att hela den finländska skogsindustrins konkurrenskraft hotas, befarar den finländsk-svenska skogskoncernen Stora Ensos verkställande direktör Jouko Karvinen.

Sälj utomlands
En del av problemen kan alltså lösas om de svenska skogsägarna börjar sälja mer till Finland, där de kan räkna med att få bättre pris än i Sverige.

Enligt Skogssällskapet i Sverige är få svenska skogsägare medvetna om de högre priserna utomlands eftersom de av tradition mest säljer till den inhemska industrin.

Men egentligen är det virkesbrist också i Sverige, i synnerhet i landets norra delar, och bristen kan förstås bli värre om finländarna blir mer aktiva i Sverige och köper mer till högre priser.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista