Psykiatrisk avdelning bekräftar brister

Efter Ekots tidigare granskning av ett patientmord på en psykiatrisk avdelning i Stockholm bekräftar nu sjukhuset bristerna inom vården. På grund av uppgifter som framkom i Ekot gjordes sjukhusets egen utredning av fallet om. Nu är den nya utredningen klar.

”Förvånande”, ”märkligt”, ”anmärkningsvärt”. Det är några av omdömena som finns i den kritiska utredning från landstinget i Stockholm som nu blivit offentlig.

Strypt av skärp
I april förra året ströps Lasse, som vi kallar honom, av en annan patient på en låst psykiatrisk avdelning i Stockholm. I polisens rekonstruktionsfilm berättar gärningsmannen själv att han ströp Lasse med sitt skärp.

– Jag tog skärpet och kollade så att han inte började andas igen och sätter i skärpet i hållarna.

”Inga brister”
Efter mordet utredde sjukhuset och Socialstyrelsen händelsen under flera månaders tid. Båda utredningarna kom fram till att inga fel hade begåtts. Det fanns inga brister i personalens agerande eller i sjukhusets säkerhetsrutiner när Lasse blev mördad.

Men Ekots granskning, som publicerades i somras, visade tvärtemot att det fanns flera allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen.

Nya uppgifter
Men de hade sjukhusets chefer inte tagit med i sin utredning. Och Socialstyrelsen upptäckte inte heller bristerna under sin åtta månader långa utredning.

Så här sa Socialstyrelsens Staffan Blom och Pia Wehlin i somras.

– Det hade vi ingen aning om, det här är uppgifter som vi inte fått ta del av. Det är nya uppgifter för oss.

Nya utredningar
Efter Ekots rapportering startade både Socialstyrelsen och landstinget nya utredningar. Nu är alltså landstingets utredning klar, och den bekräftar bristerna på den psykiatriska avdelningen.

Exempelvis fungerade inte tillsynen av patienterna på morddagen. De rutiner som fanns följdes inte.

Det fanns rutiner för visitation av patienterna, men de följdes inte. Både gärningsmannen och offret hade skärp på sig, trots att skärp inte var tillåtna på avdelningen.

Borde ha flyttats
Enligt utredarna borde gärningsmannen redan innan mordet ha flyttats till ett annat rum där personalen kunde ha bättre kontroll på honom, för att på så sätt skydda de andra patienterna.

Landstingets utredare konstaterar också att om utskrivningarna från den låsta avdelningen hade fungerat skulle Lasse inte ha blivit mördad. I nästan ett år var han så pass frisk att han kunde lämna avdelningen. Men eftersom kommunen och landstinget inte kunde komma överens om vem som skulle betala för Lasses stödboende utanför sjukhuset blev han kvar på den låsta avdelningen.

Ingen från landstinget vill svara på några frågor innan Socialstyrelsen är klar med sin nya granskning av sjukvårdens agerande när Lasse blev mördad.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se
Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista