Många missbrukar poker på nätet

Var fjärde person som spelar poker på nätet har något problem med spelandet. Det visar en rapport från Stockholms universitet.

Karl Tryggvesson har gjort undersökningen.

– Man anade att nätpokerspelandet skulle innebära problem, men att det skulle vara så här mycket förvånar mig.

Första stora undersökningen
Drygt 16 000 personer intervjuades förra året, bland annat om sina spelvanor, vid Sorad - Centrum för socialvetenskaplig, alkohol och drogforskning. Det här är den första stora undersökningen som gjorts när det gäller poker på nätet.

Den visar att bland spelare i allmänhet på sport, trav, fotboll och bingo har ungefär två procent problem kring sitt spelande. Av dem som spelar poker på nätet, har 27 procent, var fjärde spelare, problem.

Många med problem
Spelarna har fått svara på om de försökt minska sitt spelande, om de känt sig rastlösa och irriterade om de inte fått spela och också om de ljugit om hur mycket de spelar för.

Undersökningen visar också att den som spelar nätpoker spelar för sex gånger så mycket pengar som den som spelar på andra spel.

Yngre spelare
Ungefär 150 000 personer spelar poker på nätet i Sverige. Nio av tio pokerspelare är män och de flesta är yngre, i 25-årsåldern och av dem har 40 procent problem med sitt spelande.

Karl Tryggvesson tycker att det är allvarligt och att staten ska fundera över om det är värt att fortsätta bedriva nätpoker när så stor andel av spelarna får problem.

Går ut över fritiden
Matthias Dimfeldt i Stockholm var nära att bli beroende av nätpoker.

– Särskilt i början, då jag spelade för mycket. Jag umgicks för lite med vänner och det gick ut över mina hobbies och intressen. Det var kul att spela men jag märkte att jag förlorat mycket annat i livet.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se
Jonas Rhodiner
jonas.rhodiner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista