"Kreditgaranti för unga ger inte bostad"

Regeringen vill införa kreditgarantier så att unga ska ha råd att köpa en bostadsrätt när det är dags för egen bostad. Men bostadsforskaren Sven Bergenstråhle är kritisk. Han har utrett 20 till 27-åringarnas boende i Stockholm för Hyresgästföreningen och kreditgarantierna räcker inte anser han.

– Det är fullständigt omöjligt att det skulle underlätta för någon här i Stockholms län att skaffa en bostad.  

Vad faller det på?

– Det är så himla dyrt. De kan inte ge kreditgarantier för bostäder som kostar 33 000 kronor per kvadratmeter vilket är genomsnittspriset på en bostadsrätt.

Mambos
Hälften av ungdomarna i Stockholms län saknar egen bostad och av de yngre så är det hela fyra av tio som är mambos, det vill säga bor hemma hos föräldrarna. Det är 44 000 ungdomar.

Ungefär lika många bor i bostadsrätt som i hyresrätt och intresset för bostadsrätten ökar. Men de flesta som vill bo så, har inte råd menar Sven Bergenstråhle.

Fattiga
Var fjärde ungdom mellan 20 och 27 kan betecknas som fattig idag. De har mindre än 3 900 kronor att leva på när hyran är betald och det avgör om eget boende är möjligt.

– Har man gott om pengar så är det lättare att få en bostad. Har man inte gott om pengar och det är ju så för de flesta, så har det inte skett någon helst förändring. Det är fortfarande väldigt svårt för dem.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista