Hamas vill förhandla vapenvila med Israel

En grupp israeliska författare uppmanar premiärminister Ehud Olmert att förhandla med Hamas om en vapenvila. Hamas i Gaza säger till Ekots korrespondent att Hamas vill tala med Israel om en vapenvila, samtidigt som man varnar för vad som kan ske om Israel vägrar.

”Israel har tidigare förhandlat med sina värsta fiender, nu är det tid att tala med Hamas”, så skriver de elva författarna i sin appell till regeringen. Bland dem finns Israels mest kända författare: David Grossman, Amos Oz, och dramatikern Joshua Sobol för att nämna några.

Svagt stöd
Regeringen har tillbakavisat tanken och på den politiska arenan får författarna stöd endast av vänsterpolitiker som Yossi Beilin som också anser att Israel måste tala till Hamas, även om Hamas inte erkänner Israel.

Den ledande Hamaspolitikern, Ahmed Yousef i Gaza säger att de är redo för en vapenvila.

– Vi har sagt flera gånger att vi är redo för en vapenvila i tio-femton år och att vi accepterar 1967 års gränser som gränserna för en palestinsk stat, säger Hamas Ahmed Yousef.

Inget erkännande
Men han är inte beredd att erkänna Israel.

– Inte förrän vi har en egen stat. Man begär inte av ett ockuperat folk att de ska erkänna ockupationsmakten. Vem har någonsin bett amerikanska indianer att erkänna USA? frågar han.

Hamaspolitikern Ahmed Yousef är övertygad om att israelerna inte kommer att inleda samtal och då blir det värst för dem själva antyder han hotfullt, eftersom islamismen är på frammarsch och de USA-vänliga regimerna i Mellanöstern förr eller senare kommer att ersättas av islamister.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.uddén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista