USA-militär använder hemlig taktik med lockbeten i Irak

Amerikansk militär i Irak lägger ut ammunition och falska vapen för att locka motståndare och den irakier som sedan försöker plocka upp materialet blir skjuten av amerikanska krypskyttar. Det uppger bland andra Washington Post och New York Times.

Enligt tidningsuppgifterna ska försvarsdepartementet Pentagon stå bakom taktiken med lockbeten. Den kontroversiella metoden är hemlig, men har avslöjats i samband med en pågående rättegång mot tre amerikanska soldater som anklagas för att ha placerat ut bevismaterial på irakier som de dödat.

Soldaternas överordnade säger i förhör att krypskyttarna brukar använda sig av lockbeten som en sorts brottsprovokation. Den nya taktiken ska ha använts av amerikansk militär sedan i januari i år, för att lura fram irakiska potentiella motståndsmän och sedan skjuta dem.

– Vi placerar helt enkelt ut föremål och bevakar dem, säger befälhavaren enligt Washington Post, om någon plockar upp föremålet så attackerar vi.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger till NY Times att taktiken med lockbeten är ett etiskt gränsfall och att den utgör en mycket stor risk för vanliga civila irakier.

Försvarsdepartementet Pentagon vill inte kommentera uppgifterna.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista