Kulturkrönikan 30 september

Kina förbereder 2008 års olympiska spel - en enorm internationell goodwillsatsning. Ett något öppnare kulturklimat hör till regimens PR-kampanj och ett ”grönt OS” är utlovat där såväl smutsiga industrier som en del avgasbilism lyfts ut från stan till förmån för mer parkplantering.

Om sanningen bakom Kinas PR-retorik och om Kina som de snara miljökatastrofernas nation framför andra skriver Asienexperten Elisabeth Economy i tidskriften Foreign Affairs. Bakom det starkt underbemannade kinesiska miljöorganet SEPA:s retorik och miljölöften går den regionala miljöförstöringen vidare i rasande fart utan risk för miljösanktioner.

Kolet står ännu för 70 procent av landets energikonsumtion - 2.4 miljarder ton årligen, mer än USA:s, Japans och Storbritanniens tillsammans. Landets kolåtgång har på 7 år fördubblats. 16 av världens 20 mest luftförorenade städer finns i Kina. I Peking är andelen hälsofarliga partiklar i luften 6 gånger högre än i New York.

Fram till 2030 ska 400 miljoner kineser - lika många som hela USA:s befolkning - omlokaliseras från landsbygd till nya stadsregioner. Bara stadsbyggnationen under den tiden motsvarar halva den globala byggnationen.

Dessa 400 miljoner nyurbaniserade kineser beräknas göra av med 3,5 gånger så mycket energi per capita som före omflyttningarna.

Vattenbrist och klimatförändringar gör att den väldiga Gobiöknen växer med cirka 2000 kvadratmiles årligen, Kina har redan tiotals miljoner miljöflyktingar. 2 av 3 kinesiska städer lider redan av vattenbrist. Mer än två tredjedelar av de floder som passerar landets städer har vatten otjänligt som dricksvatten och för fiske. En tredjedel av industriernas spill- och kloakvatten renas inte alls, samma sak för två tredjedelar av hushållens utsläpp. Var tredje fiskart i Gula floden är utrotad. 80 procent av Östkinesiska sjön är svartlistad för fiske.

Nästan 700 miljoner kineser dricker dagligen förorenat vatten. Bortåt 200 miljoner har fått sjukdomar av vattnet. På ett par år har cancerfallen i stadsområdena ökat i storleksordningen 20 procent.

På senare år har en rad rapporterar kommit om kinesiska livsmedel och andra produkter som i importländerna avslöjats som mer eller mindre hälsovådliga. Officiellt försöker regimen upprätthålla miljöregler men dels har den ekonomiska makten starkt decentraliserats, dels är miljösanktionerna obetydliga eller nonchaleras, dels förklarar regimen att det övergripande nationella målet är tillväxtmålet som enligt premiärminister Wen handlar om ett fyrfaldigande av den ekonomiska bruttonationalprodukten till år 2020.

Enligt en kinesisk topptjänsteman citerad i Foreign Affairs följs ungefär en tiondel av miljöreglerna av de som berörs av dem, och en representant för miljöorganet SEPA förklarar att landets ekonomiska under snart är förbi genom bristen på miljöhänsyn.

Sannolikt, skriver Elisabeth Economy i Foreign Affairs, är det Kinas annalkande miljökatastrofer som slutligen tvingar fram radikala politiska förändringar.

 Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista