Lars Wettergren.

PRO kräver höjning av pensionerna

Inkomstklyftorna mellan pensionärer och dem som arbetar är på tok för stora och fortsätter att växa. Det menar Pensionärernas Riksorganisation, PRO, som nu kräver en höjning med 1000 kronor i månaden för både ålderspensionärer och förtidspensionärer.

– Vi vill att man höjer pensionerna för garantipensionärer, ålderspensionärer, förtidspensionärer, 1 000 kronor i månaden. Och vi tycker att de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen skyndsamt ska ta upp överläggningar om det här, hur det ska genomföras och finansieras, säger PRO:s ordförande Lars Wettergren.

Enligt Lars Wettergren har tidigare protester om att jobbskatteavdraget starkt missgynnar pensionärerna inte fått något gehör hos regeringen. Därför påvisar man nu i en ny rapport att inkomstutvecklingen från 1992 till 2006 skiljer sig stort mellan de som arbetar och de som är pensionärer.

Släpat efter
Med hjälp av siffror från Statistiska Centralbyrån pekar PRO på att löner ökat realt med 40 procent under perioden medan ökningen för en person med inkomstgrundad pension är betydligt lägre med 0,1 procent.

Genom att öka pensionen med 1000 kronor i månaden skulle man enligt Lars Wettergren även kompensera för de gångna årens eftersläpning. Ett förslag som enligt deras beräkningar skulle kosta drygt 25 miljarder kronor att genomföra. I eftermiddag tar man med sig förslaget till regeringens pensionärskommitté.

– Då kommer vi att ta upp den här frågan igen. vi väntar också på besked om skatteavdrag, om det är några nya signaler på gång, förtidspensionärer som har drabbats av försämrad ålderpension. De frågorna ger vi inte upp för att det här förslaget är lagt utan vi driver alla frågor vidare, säger han.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista