Journalister litar mer på politiker

Journalister har ett större förtroende för våra politiker än vad svenskar i allmänhet har. Det visar en undersökning vid Göteborgs universitet. Det är ett överraskande resultat, anser Kent Asp professor i journalistik som har gjort undersökningen.

– Skillnaden är ju faktiskt ganska stor. Journalisterna är delade fifty-fifty i de som har förtroende och de som inte har lika stort förtroende. Men skillnaden mot allmänheten är stor för där finns ett väldigt stort misstroende mot politiker, säger han.

49 procent litar på politiker
Bara 27 procent av de svenskar som har tillfrågats i Kent Asps undersökning, hyser förtroende för politikerna. Medan förtroendet bland journalisterna alltså är betydligt större: 49 procent av de journalister som deltagit i studien säger att de litar på politikerna.

Och även i synen på hur den svenska demokratin fungerar, har journalister en mer positiv inställning än svensken i gemen.

Undersökningen visar också förtroendet för politikerna är något större hos de journalister som är satta att bevaka den politiska makten. Kent Asp tror att ju större kunskapen är om det politiska systemet och dess komplexitet desto mer ökar förståelsen för dem som har ansvaret. Det vill säga politikerna.

– De är mer insatta i politik och ser de svårigheter det innebär. Det talar också för att de som har som huvuduppgift att bevaka politik har faktiskt ett något mindre misstro mot politiker än andra journalister. Dessutom vet vi att allmänheten, där de som har lite bättre kunskap om politik. De hyser också ett större förtroende för politiker än andra.

Gagnar demokratin
Kent Asp ser det inte som ett problem att de granskande journalisterna har ett större förtroende politikerna är svenskar i allmänhet. Han tror att det snarare är det gagnar den svenska demokratin, det tror Kent Asp snare gynnar demokratin än tvärtom.

– Man kan ju vara kritisk och ifrågasättande mot makt-havare, men ändå ha ett grundförtroende för demokratin och det menar jag är ett ganska viktigt resultat, säger Kent Asp.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista