Tio hamnar prioriteras i utredning

Tio hamnar pekas ut som särkilt viktiga när regeringens utredare på onsdagen överlämnar Hamnstrategiutredningen till infrastrukturminister Åsa Torstensson. Syftet är att förbättra vägar och järnvägar där det behövs som bäst för godstransporter.

Bengt-Owe Birgersson har utrett och prioriterat bland hamnarna.

– Vi har utgått från var det behövs hamnar. Vi har alltså tittat på handelsströmmarna till och från Sverige. Sedan har vi pratat med dem som använder hamnarna, alltså transportörer, exportindustrin och stora importörer, säger Bengt-Owe Birgersson.

De prioriterade hamnarna kommer att få del av statliga pengar till vägar, järnvägar, terminaler och annan infrastruktur.

Av betydelse för godstransporter
Urvalet har gjorts med motiveringen att de är hamnar av stor betydelse för godstransporter för det svenska näringslivet. De prioriterade hamnarna är Luleå, Sundsvall, Gävle, Kapellskär, Norrköping, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Karlshamn och Trelleborg.

Förutom bättre vägar och järnvägar får de prioriterade hamnarna också förändringar på sjösidan.

– Ett exempel är att om du behöver lots för att komma in i hamnen, så behöver du inte vänta lika länge på lotsen om du ska till en sådan här hamn, som till en annan hamn. På samma sätt tar staten lite större ansvar för farleden in till hamnen.

Stockholms hamnar finns inte med på den här listan, varför?

– Jo, Stockholms hamnar är med på listan, de går från Kapellskär i norr till Nynäshamn i söder, och mycket av godset går genom innerstaden, de kommer med färjor från Finland till exempel, och mycket av infrastrukturfrågorna där är nog lösta, nu när man nu bygger Norra Länken färdigt och det också blir en Förbifart Stockholm.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista