Södertäljepolisen satsar mot ungdomsbrottslighet

På måndag inleder Södertäljepolisen ett projekt för att komma åt problemen med fientligheter mellan ungdomsgäng och myndigheter i vissa områden.

Michael Fetz, tillförordnad polismästare i Södertälje, säger att problemen har funnits ett par år, men att det blivit värre den senaste tiden.

– Hot och våld mot politiker, polis. Det handlar om att man skär upp däck på privata bilar, följer efter polispersonal på vägen hem och så vidare.

Beskjutna polisbilar
Nästan varje dag händer någonting, säger polismästare Michael Fetz. Förra veckan blev polisbilar i Södertälje beskjutna med luftvapen och paintball-gevär.

På onsdagsmorgonen berättade Ekot att brandkåren i Södertälje inte vill åka till stadsdelen Fornhöjden utan poliseskort, efter att en brandbil beskjutits med luftvapen. Brandmannen Anders Palm säger såhär:

– Vi vet ju aldrig vad vi stöter på när vi kommer fram. Vi är alltid beredda på att det kan hända något.

Extra pengar och poliser
Konflikten mellan myndigheter och ungdomsgäng i Södertälje har pågått under några år, och Södertäljepolisen har nu fått extra pengar och fler poliser för att under två år jobba särskilt med de här problemen.

Michael Fetz säger att polisen nu ska satsa på att gripa dem som begår brott, och försöka få bättre kontakt med gängen.

– I första hand dialog, förklara att vi inte accepterar inte det här överhuvudtaget.

Metoder mot organiserad brottslighet
Samtidigt ska Rikspolisstyrelsen tillsätta en grupp som ska ta fram metoder för hur polisen ska hantera organiserad brottslighet, och förhindra att ungdomar lockas till kriminella gäng. Stefan Eurenius är sektionschef på Rikspolisstyrelsen.

– Syftet är att hitta generella och metoder som polismyndigheterna kan använda för att förhindra nyrekryteringen. Mycket av den grova brottsligheten bygger på nyrekrytering till kriminiella nätverk och organiserad brottslighet.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista