Möjligt försvarssamarbete med Finland

Ett närmare försvarssamarbete med Finland. Det aviserade försvarsminister Sten Tolgfors när han på onsdagen träffade sin finländske kollega Jyri Häkämies i Helsingfors.

Planer på ett tätare försvarssamarbete mellan Sverige och Norge presenterades för en knapp månad sedan. Och enligt Sten Tolgfors är det nu dags titta på om det går att samarbeta med Finland på samma sätt som med Norge.

”Mycket att vinna”
– Vi är också öppna för att göra en motsvarande analys tillsammans med Finland som då kan äga rum under nästa år. Jag tror att det finns mycket att vinna på ett nära samarbete, både ekonomiskt men också effektivitetsmässigt mellan de nordiska länderna.

– Detta inom ramen för att vi har olika säkerhetspolitiska vägval som är gjorda. Vi står varandra nära och behöver varandra mycket på olika politikområden. Nu finns möjligheten att gå vidare med att göra en analys och när den är klar kan man också se vilka ställningstaganden man kan göra, säger han.

Bredare samarbete
Det skissade försvarssamarbetet med Norge handlar i första hand om gemensam anskaffning av vapen och annan materiel, om utbildning och om gemensamma övningar. Men i förlängningen ligger också ett bredare säkerhetspolitiskt samarbete.

Och egentligen är möjligheterna till motsvarande samarbete med Finland minst lika stora om inte större än med Norge. Bland annat eftersom Sverige och Finland inte är med i försvarsalliansen Nato. Det är Norge. Men Norge står utanför EU som också har säkerhetspolitiska ambitioner.

Slå samman flygvapen
Men att gå så långt som till att slå ihop försvarsmakterna det är inte aktuellt. I Danmark presenterar Dansk Folkeparti på onsdagen ett förslag som går ut på att slå samman de båda ländernas flygvapen. Och idén avvisas inte direkt av alla i Danmark. Men det är en lösning som Sten Tolgfors inte är intresserad av.

– Det är inte det vi diskuterar från svensk sida vare sig med Norge eller med Finland. Men det finns många andra saker att titta närmare på. Både för att få ned kostnader men också för att höja effektiviteten och som jag tror vore intressant att titta på för alla länder, säger sten tolgfors.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista