Dubaibörsen höjer budet på OMX

Budcirkusen kring Stockholmsbörsens ägare OMX fortsatte på onsdagen när Dubaibörsen och Nasdaqbörsen höjde sitt bud med 15 procent.

En av de största ägarna i OMX är staten och finansmarknadsminister Mats Odell välkomnade inte bara att det blir mer till statskassan utan att Dubaibörsen och Nasdaq var tydligare med att de vill satsa på att utveckla finansmarknaderna i Stockholm och övriga Norden.

– Det viktigaste är att finansmarknaden kan utvecklas på bästa sätt. Det betyder väldigt mycket för det svenska folkhushållet att våra företag på ett effektivt sätt kan få tag på riskkapital.

– Det finns en stor potential att ytterligare vara bra för folkhushållet och då måste vi ha en välfungerande börs, säger han.

Besked efter nyår
Men även om han lät positiv på onsdagen så betonade Mats Odell att regeringen först ska göra en ordentligt utvärdering och besked från regeringen kommer troligtvis någon gång efter nyår.

Och sen vet man ju inte om det här blir det högsta budet att ta ställning till. I vassen lurar ju Dubais granne emiratet Qatar som i förra veckan rörde till det för de tidigare konkurrenterna om Nasdaqbörsen och Dubaibörsen.

Precis när de hade gjort upp om ett samarbete så deklarerade ju Qatar sitt intresse och äger nu nära tio procent av OMX.

Ogillar ovissheten
Och den här ovissheten tycker OMX grundare Olof Stenhammar är otillfredsställande, därför har han på onsdagen tillsammans med andra storägare som till exempel Wallenbergarnas Investor och banken Nordea förbundit sig att inte sälja till någon annan än Dubaibörsen och Nasdaq om inte budet går upp med ytterligare 14 procent.

– Det är olyckligt med Qatars bud, jag har i alla fall inte fortfarande efter tio dagar hört någonting från dem, jag vet inte vad de har för strategi eller vad de vill göra och det tror jag är olyckligt för företaget att befinna sig i en situation där man inte riktigt vet vem som är ägare och vem som ska äga företaget i framtiden, jag tror det är viktigt att få slut på det, säger Olof Stenhammar.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista