Extrema långtradarköer mot Ryssland

Långa köer med långtradare som ska över gränsen med varor till Ryssland har länge varit ett bekymmer på vägarna i sydöstra Finland. Det är mer regel än undantag att chaufförer som ska till Ryssland tvingas ställa sig i kö längs vägrenen flera tiotals kilometer från gränsen.

Kön till den största finländska gränsstationen mot Ryssland, den i Vaalimaa i sydöstra Finland, är ibland över fem mil lång och sträcka sig in i kuststäderna Fredrikshamn och Kotka. Det här har varit ett återkommande problem i stort sett hela året. Någon enstaka gång är kön borta, men bara på några timmar kan den sedan växa sig tiotals kilometer lång igen.

Orsaken på ryska sidan
Och orsaken finns i huvudsak på den ryska sidan, där man ofta skyller på personalbrist vid gränsstationen. Medan många på den finländska sidan om gränsen pekar på ryssarnas ineffektiva rutiner och att gränspersonalen genomför maskningsaktioner. Andra klagar över att ryssarna jobbar för noggrant efter att president Vladimir Putin efterlyst en bättre gränskontroll.

Men det är inte bara finländarna som har problem med långtradartrafiken till Ryssland. Också Estland och Lettland har samma bekymmer. Ett tag var situationen så allvarlig i Lettland att man tvingades utfärda undantagstillstånd i gränsområdet eftersom det var fullpackat med långtradare överallt.

Misstänker förhalning
När det gäller Estland misstänker många att ryssarna förhalar proceduren vid gränsen både för landsvägs- och järnvägstransporter som en protest mot esternas sätt att behandla landets ryska minoritet. En politik som utlöste regelrätta kravaller i huvudstaden Tallinn i våras där en ryss dödades.

EU:s transportkommissionär Jacques Barrot har reagerat på de här hindren i handeln med Ryssland och vid ett besök i Tallinn tidigare den här månaden sa han att EU bör ingripa och försöka underlätta gränspassagerna.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista