ECB-chefen svarar på fransk kritik

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har vid flera tillfällen kritiserat den Europeiska centralbanken för att inte ta tillräckligt stor hänsyn till de stora ekonomiska problem som Frankrike står inför, och har bland annat velat ha en sänkning av styrräntan. Men chefen för ECB, Jean-Claude Trichet slår tillbaka.

Det är i en intervju med franska TV5 som chefen för den Europeiska centralbanken avfärdar påståendena att ECB bland annat genom sin räntepolitik skulle missgynna just den franska ekonomin. Den franska presidenten har vid olika tillfällen sagt att han tycker att banken håller för hög styrränta för vad som skulle vara bra för Frankrike.

”Hemmagjorda problem”
Men ECB-chefen anser Frankrikes ekonomiska problem är hemmagjorda. Frankrike har för stora offentliga utgifter i förhållande till BNP, betydligt större än tysklands och de skandinaviska ländernas, och frankrike har helt enkelt slarvat med att hålla balans i statsbudgeten.

Att franska politiker funderar på penningpolitiken i ett läge när euron står rekordhögt mot dollarn och skulle vilja sen en räntesänkning för att få fart på ekonomin är kanske inte så konstigt.

Stigande produktionskostnader
Men att Frankrike har konkurrensproblem beror enligt Centralbankschefen på att produktionskostnaderna i Frankrike stiger snabbare än i omvärlden. Och genom eurosamarbete har Frankrike har precis samma högt värderade valuta och precis samma ränta som de övriga euroländerna.

Att komma till rätta med för höga produktionskostnader måste därför vara något som den franska presidenten måsta ta i tu med på hemmaplan, anser Jean-Claude Trichet.

Stefan Winiger, Strasbourg
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista