Svenska banker placerar i Burma-fonder

Svenska företag har på senare år slutat göra affärer med juntans Burma. Men svenska banker placerar fortfarande pengar på fonder som misstänks dra nytta av tvångsarbete i landet.

Sasja Beslik är etikanalytiker på Banco.

– Är man intresserad av att kombinera den finansiella analysen med analys av mänskliga rättigheter och sociala aspekter så kan det här vara ett problem, säger han.

De svenska affärerna med diktaturens Burma har minskat stadigt de senaste åren. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Minskat sen 2002
Sedan toppåret 2002, då vi köpte burmesiska varor för 40 miljoner kronor, har importen minskat varje år och ligger nu på cirka 25 miljoner. Exporten dit är minimal.

Det var larmen om tvångsarbete samt juntans förtryck som fick svenska företag som Sandvik och Alfa Laval att avbryta handeln med Burma.

Men bankerna har valt en annan väg. Handelsbanken, Nordea, Skandinaviska enskilda banken och Swedbank placerar pengar i det franska gas- och oljebolaget Total som gör affärer med militärjuntan och misstänks dra nytta av tvångsarbete.

Pär Bäckman är informationschef på fondförvaltaren Swedbank Robur.

– Där har vi valt att ha en aktiv dialog med bolaget för att förändra dem. Vi vill att bolaget ska föra upp bevisning för oss som visar att det inte sker några orättfärdigheter och liknande, säger han.

De har inte lyckats göra det.

– Inte än, nej det har de inte gjort. Men vi kämpar envist vidare med att få till ett sådant erkännande.

Men ni har kvar placeringen, varför?

– Vi tror fortfarande att det är bättre att driva den här typen av frågor genom att ha en aktiv dialog med bolaget ifråga.  

”Helt inkonsekvent”
Karin Strandås är ordförande i Svenska Burmakommittén.

– Vi tycker att det är en mycket märklig hållning. Från Swedbanks sida så diskvalificerar man ju Total när det gäller de etiska fonderna just på grund utav av att Total kränker de mänskliga rättigheterna, samtidigt säger man att man behåller sitt innehav i de andra fonderna. Det är helt inkonsekvent, säger hon.

Sasja Beslik på Banco tycker att de svenska bankerna inte har förstått att etik går hand i hand med lönsamhet.

– Jag tror att det är bankerna i Sverige som fortfarande inte förstått det här men den stunden de har det kan det vara lite för sent för vi kommer bli omsprungna av internationella aktörer, säger han.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista