Inte ensam.

Perssons dubbla inkomster inget unikt

Den förre statsministern Göran Persson är inte ensam bland politiker om att sett till att behålla sitt avgångsvederlag även om de får inkomster från annat håll. Två moderata före detta riksdagsledamöter lyckades under flera år få ut ersättning från riksdagen, trots att de hade andra inkomster. Men det ledde till att riksdagen ändrade sina regler.

Carl-Axel Petri är tidigare ordförande i riksdagens arvodesnämnd.

– Det var riksdagsmän som hade avgått och som hade haft extrainkomster, särskilt i egna bolag på ett sätt som man tyckte var stötande, säger han.

Omsatte miljoner
Det handlar om de två före detta moderata riksdagsledamöterna Bengt Wittbom och Stig Bertilsson som under flera år efter det att de slutat i riksdagen kunde kvittera ut en inkomstgaranti utan avdrag, trots att de hade bolag som omsatte miljontals kronor.

Men eftersom de inte tog ut lön från sina bolag, räknades inte det som de tjänade som inkomst och de fick behålla ersättningen från riksdagen.

Även Göran Persson får behålla sin fulla statsrådspension trots de inkomster han fått in på sin konsultverksamhet. Eftersom han lägger pengarna i sin firma där han kvittar de mot förlusterna som företaget gör på jordbruksverksamheten.

De före detta moderata riksdagsmännen begick inte heller nåt fel formellt sett. Men fallen uppmärksammades av teveprogrammet Uppdrag granskning och ledde till att riksdagen tillsatte en kommitté under ledning av Carl Axel Petri som skulle se över reglerna.

Gäller bara aktiebolag
Förra året beslutade riksdagen att det inte längre ska vara möjligt för en riksdagsledamot som slutat, att plöja ner inkomster i ett bolag och ändå behålla inkomstgarantin från riksdagen.

Men skulle Göran Persson följa riksdagens nya regler skulle han ändå kunna behålla hela sitt avgångsvederlag. För de nya reglerna gäller bara aktiebolag, och inte en enskild firma som i Göran Perssons fall.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista