"Ekonomiska problem väntar kommuner"

Kommuner och landsting kommer att få ekonomiska problem om drygt ett år, det säger ordföranden för Sveriges Kommuner och Landsting moderaten Anders Knape.

Regeringen markerar i budgeten att det inte blir några ökade anslag 2009 och 2010. Det medför problem för verksamheten säger Anders Knape.

– Om vi inte får de resurser vi behöver då kan man inte lägga på oss åtaganden som vi ska utföra om man inte samtidigt är beredd att också vara med och finansiera de åtagandena, säger han.

Sveriges kommuner och landsting reagerar mot att det i regeringens budget klart står att det inte ska blir några ökade anslag till kommuner och landsting 2009 och 2010.

Blir svårt att planera
Enligt Anders Knape blir svårt att planera verksamheten och dessutom får kommuner och landsting ökad efterfrågan på service från en åldrande befolkning.

Finansminister Anders Borg utlovar speciella satsningar på barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg. Men ser inga ekonomiska problem för kommuner och landsting.

– Nu har de gott om pengar, och det är också logiskt. Fungerar vår jobbpolitik så stiger sysselsättningen och då intäkterna för kommunerna. I takt med att vi nu också förändrar fastighetsskatten kommer de den vägen få ytterligare tillskott till den kommunala sektorn som inte är obetydliga.

– Jag vill inte utställa några ograverade löften där, vi ska titta på det och återkomma till det i god ordning.

”Urholkning av anslagen”
Men Sveriges Kommuner och Landsting ser ändå problem med att de allmänna bidragen från staten inte ska räknas upp 2009 och 2010. Det innebär en urholkning av anslagen säger Anders Knape.

– Vi får fortsätta föra diskussioner med regeringen runt de här frågorna och vi får också argumentera för varför vi behöver resurser till att upprätthålla en god service till kommuninvånarna, säger Anders Knape.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista