Carina Hägg

Riksdagsledamot driver kampanj mot Sd

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg från Värnamo har uppmanat företag och idrottsföreningar i bygden att sluta samarbeta med ett känt dansställe utanför Värnamo. Skälet är att ägaren är Sverigedemokraternas kontaktperson i Värnamo.

Mats Tigerström blev uppringd av Carina Hägg. Han driver produktionsbolaget Nöjeskällan som framförallt bokar in dansband till dansstället Seghalla.

– Jag har ingen som helst förståelse för att hon ringer till ett produktionsbolag i Nöjessverige och försöker få oss att ta ställning för hennes sak, absolut inte, säger han.

Tror partiet kommer få fäste
Seghalla är ett dansställe mitt i den småländska skogen mellan Värnamo och Lammhult, som har kommit att representera frågan hur de etablerade partierna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Socialdemokraten Carina Hägg tror att Sverigedemokraterna kommer att få fäste i Värnamo i nästa val om inte alla i kommunen agerar.

Hon har förgäves krävt att internetlänken till dansstället från kommunens hemsida ska tas bort. Nästa steg var att försöka förmå företag att sluta samarbeta med Seghalla, enbart för att ägaren är Sverigedemokrat och partiets kontaktperson i kommunen.

– Vi måste lära oss att diskutera människovärdet i alla forum och använda de redskap som vi har till vårt förfogande. Vi gör det internationellt, vi gör det på europeisk nivå men vi måste också diskutera de här frågorna lokalt när det finns anledning, säger Carina Hägg.

Ser det som sin skyldighet
Carina Hägg ser inga problem med att hon som politiker vill förmå såväl en kommun som näringslivet att bojkotta ett företag av politiska skäl, för henne är det en skyldighet inte minst för att rädda kommunens rykte.

Men Sven-Evert Gunnarsson håller inte med. Det är han som är Sverigedemokrat och Seghallas ägare.

– Jag tycker det är väldigt skamligt av en riksdagskvinna att gå på så här. Jag har jobbat upp den här firman som är ett dansställe långt ute i skogen. Om man har vissa politiska åsikter så ska man inte ta till storsläggan.

Kan bli martyrsituation
Mats Johansson är regionråd i Blekinge och leder ett arbete inom socialdemokraterna om förhållningssättet till Sverigedemokraterna. Något som ska präglas av respekt för Sverigedemokraternas väljare, säger han. Han betonar att han inte är insatt i vad som händer i Värnamo, men säger att det kan finnas en risk att partiet kommer i en martyrposition.

– Det är hela tiden en balansgång mellan att vara aktiva i kampen mot det här partiet men att samtidigt undvika att man hamnar i ett läge där de kan framställa sig som martyrer, vilket de hemskt gärna gör i de här sammanhangen, säger Mats Johansson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista