FI ger besked om straff mot Carnegie

På torsdagen beslutar Finansinspektionen om investmentbanken Carnegie ska straffas för optionsskandalen i våras. I värsta fall riskerar bolaget att förlora sitt tillstånd för värdepappershandel.

Det handlar om vårens optionsskandal i Carnegie, som ska upp Finansinspektionens styrelses bord idag.

I maj upptäckte Carnegie att den egna optionsportföljen var övervärderad. Enligt Carnegie hade det skett genom att tre anställda brutit mot de interna reglerna.

De tre anklagade håller inte med och menar att de följt de regler som gäller.

Men, enligt Carnegie, var portföljen övervärderad med 630 miljoner kronor. De uppblåsta siffrorna hade också resulterat i att det betalats ut felaktiga bonusar på 175 miljoner kronor.

Finansinspektionens utredning granskar däremot enbart hur Carnegie organiserat verksamheten, inte de anställdas agerande.

De tre anställda är polisanmälda, men hävdar att de är oskyldiga.

Om Finansinspektionens styrelse kommer fram till att Carnegie ska straffas, kan det handla om allt från en varning eller anmärkning, till att tillståndet för värdepappershandel återkallas.

Att ett bolag mister tillståndet för värdepappershandel är mycket ovanligt.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista