Statsskulden beräknas vara borta till 2022

Den svenska statsskulden, som var på väg att explodera för 15 år sedan, kommer snart att vara utplånad och nere på noll. Eller kanske till och med att skulden vänder till sin motsats och blir en tillgång i statens finanser. Det är i alla fall en bild som regeringen räknar med i sin statsbudget.

Räknat i siffror handlar det om en snabb och omfattande nedamortering av statsskulden. 2006 var den ungefär 1 220 miljarder kronor. I år väntas den sjunka med omkring 150 miljarder och med runt ytterligare 300 miljarder fram till 2010.

Utförsäljning står för knappt hälften
Regeringens löfte att sälja ut statlig egendom för 200 miljarder kronor under mandatperioden för att amortera statsskulden kommer i så fall att inte ens stå för hälften av den amortering som finansdepartementet räknar med i en kalkyl över den framtida utvecklingen.

Den kalkylen räknar med att amorteringen av statsskulden kommer att fortsätta ända fram till 2022, då skulden är utplånad. Till en början med drygt 100 miljarder kronor om året och senare i sjunkande portioner varje år.

Hela kalkylen bygger på att BNP växer med i genomsnitt 2,1 procent om året, att statens finanser kommer att gå med rejäla överskott de närmaste 15 åren och att åtminstone en del av överskottet används för att amortera ner statsskulden.

Räntebördan minskar
Efter hand som skulden sjunker, minskar också den årliga räntebördan, vilket drar ännu ett strå till stacken. Med en förhoppning som finns inbyggd i finansminister Borgs och regeringens ambition att få fler i arbete, blir kalkylen ännu mer optimistisk.

Men trots detta är den här beräkningen i budgetpropositionen inte i första hand ett försök till självberöm av regeringen utan en beräkning som visar vad som måste hända för att statens finanser inte ska gå över styr fram till 2050 och med en åldrande befolknings behov av vård och pensioner. Då väntas statsskulden på nytt ha tagit fart. Räknat som andel av BNP är skulden då tillbaka på samma nivå som för några år sedan.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista