Kvinnor äter mer läkemedel än män.

Läkemedelskostnaderna ökar i Sverige

Landstingen får räkna med ökade läkemedelskostnader de närmaste åren. Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen väntas kostnaderna för receptbelagda läkemedel öka från drygt 19 miljarder kronor i år till över 23 miljarder kronor år 2011.

– Volymerna har blivit större hela tiden och vi köper fler läkemedel för att vi blir äldre. Samtidigt har vi sett en annan trend att läkemedlen har tappat sina patent i större utsträckning de senaste åren, vilket gjorde att priserna blev mycket lägre på ett antal stora läkemedel. Nu är den effekten inte lika stor och det innebär att volymökningen slår igenom och kostnaderna ökar, säger utredaren Maarten Sengers.

Stigande siffror
Läkemedelskostnaderna har legat stilla de senaste åren, men ökar nu igen. I år väntas ökningen bli 3,5 procent till 19,4 miljarder kronor. Siffran beräknas sedan stiga till 23,5 miljarder kronor år 2011.

6,4 miljoner svenskar hämtade ut receptbelagda läkemedel mellan juni 2006 och juli 2007. Kvinnor använder mer och fler läkemedel än män.

Kostnaderna är störst för reumatism-, diabetes- och astmamediciner. För blodfettssänkare och magsårsmedel samt antidepressiva medel minskar kostnaderna.

Ökade doser
Enligt Socialstyrelsens rapport säljs allt mer läkemedel. I doser per dag och patient handlar det om en ökning med 3,5 procent under 2006.

– Man ser en ökning i många grupper och framför allt i preventivbehandlingar av möjliga sjukdomstillstånd. Tanken är att man kan spara pengar på lång sikt när man satsar på preventiv behandling.

Vad kan det innebära att kostnaderna ökar för läkemedel och vem får ta den smällen?

– Det är först och främst landstingen som står för kostnadnerna, så de behöver en beredskap inför de närmaste åren, säger Maarten Sengers på Socialstyrelsen.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista