Solenergi ger framtidstro i östra Tyskland

Solenergi ger tusentals nya jobb och framtidstro i det mer eller mindre permanent krisdrabbade östra Tyskland. Tyskland har världens största inhemska marknad för solpaneler, och det lockar nu företag efter företag att med statligt stöd starta solenergifabriker i de östra delstaterna.

Det är tyska staten som med subventioner drivit den snabba tillväxten i solbranschen. Husägare som sätter solpaneler på taket får statligt bidrag här i Tyskland. Och strömmen som produceras i solpanelerna, den måste elföretagen ta emot och betala ett relativt högt pris för.

20-procentig tillväxt
På så vis har den tyska solmarknaden byggts upp på några få år, och 40 andra länder har infört liknande regler. Tillväxten internationellt i solbranschen beräknas till 20 procent om året.

Den tyska marknaden är alltså störst i världen. Och här växer också den inhemska produktionen mycket snabbt, även den driven av statliga stöd. Tillverkarna dras till östra Tyskland, där får de investeringsstöd och där är arbetskraften billigare än i väst.

Chefen för en av de stora solpaneltillverkarna Q-cell i Thalheim sa i en tidningsintervju häromdagen att företaget ska expandera från 1 500 anställda i dag till 7 000 år 2012. I östra Berlin söker tre solföretag just nu flera hundra nya medarbetare.

Tre nya tillverkare
I Frankfurt Oder, vid gränsen mot Polen, startar tre nya tillverkare nu i höst, med mellan 1 000 och 2 000 beräknade nya jobb. 

Ett av dem leds av Ramin Mokthari. Odersun heter företaget, som gör tunna, mjuka solceller baserade på koppar istället för kisel.

– Efterfrågan är större än vad vi kan leverera, säger Ramin Mokthari.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista