Diakonia kritiserar EU:s handelsavtal

EU får i dag, torsdag, åter kritik för att gå för hårt fram i förhandlingarna om handelsavtal med fattiga länder. Kyrkor och biståndsorganisationer i Europa och Afrika har länge kritiserat EU och i dag hålls möten och demonstrationer runt om i världen i protest mot EU:s attityd.

– Det vi ser är ett ganska högt maktspel som pågår och som inte är till fördel för utvecklingsländerna. Men också, när man tittar på innehållet, är detta något som oroar eftersom det kommer att göra det svårare för afrikanska företag och jordbruksorganisationer att utveckla den afrikanska industrin och jordbruket på ett sätt som kan gynna utvecklingen, säger Tove Zetterström, representant för den svenska biståndsorganisationen Diakonia.

Förhandlar med 78 ex-kolonier
EU förhandlar med 78 före detta kolonier i Afrika, Västindien och Stilla havet. Det handlar om tullar och handelskvoter på jordbruks- och industrivaror. En stor stridsfråga är EU:s subventioner till sina jordbrukare.

– Vi ser att EU driver på att man ska sänka tullarna på jordbruksprodukter, samtidigt som EU fortsätter att subventionera sitt eget jordbruk. Det här blir en omöjlig situation för många afrikanska bönder att kunna konkurrera på en öppen marknad, där EU subventionerar sitt eget jordbruk. Det blir en osund konkurrenssituation, helt enkelt, säger Tove Zetterström.

En del EU-länder, bland andra Sverige, anser att handelsavtalen med utvecklingsländerna även ska omfatta regler för investeringar, konkurrens och offentlig upphandling.

”Handelsavtalen måste anpassas”
Många afrikanska företrädare hävdar dock att deras länder inte har utvecklats tillräckligt för att klara konkurrens på alla områden. Tove Zetterström vid Diakonia anser att handelsavtalen måste anpassas efter u-ländernas olika behov.

– Det kan behövas en à la carte-meny av olika slags utvecklingspolicies som behöver bedrivas i olika länder för att man ska kunna se till att den här ekonomiska tillväxten som handel kan ge också ger mänsklig utveckling, säger Tove Zetterström på Diakonia.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista