Dålig miljö i slitna skolor kan påverka elevernas studier

Renoveringen av svenska skolor kan komma att kosta miljardbelopp. Många skolor har problem med fuktskador, slitna tak och dålig ventilation som behöver åtgärdas. Det här visar en undersökning som Boverket gjort.

På Malmö Latinskola är ventilationen så dålig att skolan fått ett föreläggande av Arbetsmiljöverket.

”Man känner sig hängig”
– På lektionerna känner man sig trött och när man kommer hem orkar man inte med läxor och så. Man känner sig mest hängig på lektionerna och vi brukar öppna fönstren för att få in luft, säger Rebecka Löf och Samira Hotait som är elever på skolan.

Luften på anrika Malmö Latinskola är inte bra, men en renovering av ventilationssystemet är beslutad och har faktiskt redan påbörjats, säger rektor Kurt Westlund.

– Det känns väldigt tillfredsställande att få den här ombyggnationen genomförd. Våra elever har känt trötthet och har belastats av varierande temperaturer i klassrummen och det påverkar naturligtvis undervisningsresultatet, säger han.

130 skolor har inventerats
Malmö Latinskola är långt ifrån ensam med att ha problem. Boverket har inventerat cirka 130 skolor runt om i landet och utifrån de skador man har hittat på de här skolorna så har man beräknat att de renoveringar som krävs de närmaste fem åren för alla svenska skolor kommer att kosta ungefär fyra och en halv miljard kronor.

De största problemen, rent ekonomiskt, är skadade tak och husgrunder som står för ungefär hälften av kostnaderna.

Fyra och en halv miljard kronor kan låta respektingivande, men summan är troligtvis betydligt högre än så. I sin inventering har Boverket nämligen bara räknat med åtgärder som kommer att kosta mer än 50 000 kronor. Enskilda trasiga fönster, slitna toaletter och så vidare finns inte med i kalkylen.

Kan bli ännu dyrare
Om man inte börjar göra något åt problemen snart så kommer det bli ännu dyrare, säger Boverkets utredare Magnus Bengtsson.

– Ju längre man väntar, desto större blir skadan och därmed också dyrare. Åtgärderna blir med omfattande, helt enkelt, säger Magnus Bengtsson, utredare på Boverket.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista