Fler väljer att binda räntan på boendet

De allt högre rörliga boräntorna gör att allt fler väljer att binda ränta. Men de flesta hushåll klarar högre räntekostnader för sitt boende. Däremot kommer högre räntor så småningom att slå mot shoppingen då det blir dyrare att handla med lånade pengar.

I augusti lånade bolåneinstituten ut 32 miljarder till nya bolån. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Räntorna på de rörliga bolånen fortsätter uppåt. I augusti var den genomsnittliga räntan på ett rörligt bolån, eller ett lån med en kortare bindningstid än ett år, 4,63 procent.

Populärt binda lån
Allt fler binder sina lån när räntan kryper uppåt och i augusti var mer än vartannat lån bundet. Men de flesta hushåll klarar räntehöjningarna bra. Däremot kan utrymmet för konsumtion komma att minska.

Ekonomin ångar på och hushållen förväntar sig nu att priserna ska stiga. Enligt Konjunkturinstitutets barometer som presenterades på onsdagen så tror hushållen på en inflation på 2,7 procent på ett års sikt. Det är något att bita i för Riksbanken, eftersom förväntningar ibland fungerar som en självuppfyllande profetia.

Spår positivt scenario
Så länge människor har jobb och pengar i plånboken konsumeras det. Både med egna och lånade pengar. Elva år har handeln visat på tillväxt och i år kan det bli rekord igen. Handelns utredningsinstitut, HUI, spår ett positivt scenario även för nästa år. Men det kan komma hinder, tror institutets vd Fredrik Bergström.

– Det finns krafter som kan sättas igång när räntorna glider upp om konjunkturen kommer av sig lite grann. Som jag tror jag bli ganska dramatiska för nu har vi haft en väldigt stark konsumtionstillväxt i 10, 11 år. Mitt i allt kanske det finns en mättnadseffekt, alltså hur mycket prylar ska vi ha?

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista