Det ska bli billigare att gå till frisören.

Regeringen underlättar för serviceföretag

Från och med årsskiftet blir det billigare att driva serviceföretag som bilverkstäder, restauranger, frisersalonger och kemtvättar. Därmed ska det också bli billigare för kunderna. Regeringen är nu klar med det här förslaget, som den utlovat länge.

– Vi tror att det här kan leda till förhållandevis många jobb och det kan underlätta för människor med svag ställning på arbetsmarknaden att komma tillbaka och det motverkar svart arbetskraft. Vi tror att det här är ett bra förslag som leder till fler i arbete, säger finansminister Anders Borg.

Gäller en grupp av serviceföretag
Förslaget innebär att två tredjedelar av arbetsgivaravgifterna tas bort för en grupp serviceföretag. För egenföretagare är det egenavgifterna som minskas på samma sätt, även det med två tredjedelar. Kvar blir bara ålderpensionsavgiften som ligger på ungefär tio procent av lönen.

Förutom till exempel restauranger, bilverkstäder, frisersalonger och kemtvättar gäller förslaget också bland annat caféer, skomakerier och taxiföretag, men också företag som reparerar cyklar och båtar.

Tanken är att priserna ska bli lägre, kunderna fler, att det ska bli mera lönsamt att anställa och att jobben ska bli fler.

– Det kan röra sig mellan 10 000 och 30 000 jobb under de närmaste åren.

Både företagarna, LO och Saco tycker att det vore bättre att sänka de sociala avgifterna för alla. Varför gör ni inte så istället?

– Därför att det är mycket kostsamt och det skulle förutsätta att vi måste höja andra skatter kraftigt eller att vi försämrar till exempel barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård och det tänker vi inte göra, säger Anders Borg.

Men det är fortfarande inte säkert att förslaget kan genomföras som regeringen tänkt sig. Orsaken är att det måste godkännas av EU-kommissionen, som inte brukar gilla när medlemsstater gynnar en viss bransch och försämrar konkurrensen. Anders Borg räknar dock med att det går att övertyga kommissionen.

– Vi hade samtal med dem under gårdagen och vi bedömer att vi har goda förutsättningar att få ett godkännande av det här systemet.

Det här ska börja gälla väldigt snart, redan vid årsskiftet. Vad är det som talar för att ni klarar det?

– Den kortaste tiden som kommissionen kan hantera det här på är sex veckor, men det kan dröja upp till sex månader. Där måste vi ligga på ordentligt för att visa att det här är en central politisk prioritering för oss, säger Anders Borg.

Förslaget har kritiserats
Förslaget har fått en del kritik på förhand, till exempel av Skatteverket, LO och Saco, bland annat för att skattesystemet blir krångligare och att olika regler kommer att gälla för olika branscher. Trots kritiken har regeringen nu bara gjort små förändringar av förslaget. Viktigast är att skatterabatten inte kommer att kunna utnyttjas av hotell.

På en restaurang på Drottninggatan i Stockholm står ägaren Sami Rhavi. Han är nöjd med förslaget.

– Det kommer att påverka oss positivt och vi kommer att anställa mer folk, en eller två personer till.

”Ingen större skillnad”
För Giuseppe Chiara, som har ett café ett stenkast därifrån, gör skatterabatten ingen större skillnad.

– Det kommer inte att hjälpa oss så att vi kan anställa en till. Det är så mycket annat som man betalar för, skatt och sådant, säger caféägaren Giuseppe Chiara.

Förslaget ska nu granskas av lagrådet.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista