Klimatförändringar fokus för biståndet

Klimatförändringarna blir allt viktigare i diskussionerna om bistånd. Chefen för FN:s livsmedels och jordbruksorgan Jaques Diouf, på besök i Stockholm på torsdagen, efterlyser mer pengar till att anpassa jordbruken i fattiga länder, så att de kan fungera trots extrema väder.

– Världen måste agera innan klimatförändringarna leder till akut matbrist och hungersnöd i fattiga områden som Afrika, säger Jacques Diouf.
”Man kan inte vänta”
– Det är viktigare nu än tidigare att investera i jordbruken i utvecklingsländerna, så att de kan överleva extrem torka och översvämningar, säger Jacques Diouf. Biståndsorganisationer och regeringar kan inte vänta tills det kommer hemska tv-bilder på hungersnöd när odlingar förstörts, säger han, och vill bland annat se fler system för att lagra vatten.

Han är särskilt bekymrad över översvämningarna som drabbat en rad länder i Afrika den senaste tiden, säkert är det exempel på klimatförändringar, säger han.

Deltagare från hela världen samlades på torsdagen hos SIDA för att diskutera lösningar. Adanech Onke utvecklar jordbruk i Etiopien.

Hamnat i fokus
– När jordbrukarna ska så och förväntar sig regn så kommer det inte, andra gånger kommer det extremt mycket och förstör skörden, säger hon.

Länge minskade det internationella stödet till jordbruk i fattiga länder, men med klimatförändringarna har det återigen hamnat i fokus. SIDA och FN:s livsmedels- och jordbruksorgan har på torsdagen undertecknat ett nytt avtal om större insatser mot de här problemen.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista